Promotivno-edukacijska događanja kojima je obilježen Dan planeta Zemlje u Rovinju

Dan planeta Zemlje, 22. travnja,  obilježen je brojnim događanjima organiziranim diljem svijeta s  ciljem da nas podsjete na potrebu zaštite okoliša i očuvanja prirodnih izvora te skrenu našu pozornost na prijetnju životu na Zemlji uslijed porasta globalnog onečišćenja. Odvodnja Rovinj – Rovigno d.o.o. pridružila se obilježavanju Dana planeta nizom promotivno-edukacijskih događanja kojima je upozorila na važnost vode, prirodnog resursa bez kojeg nije moguć život na našem planetu. Pojmovi odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda približeni su vrtićkoj djeci i mlađim osnovcima, a srednjoškolci su upoznali glavne značajke Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj.

U četvrtak 19. travnja 2018. za učenike 2.– 4. razreda osnovnih škola Vladimira Nazora i Jurja Dobrile organizirane su tri interaktivne radionice u trajanju od po 45 min na kojima su na jednostavan i zabavan način, kroz zgode i nezgode kornjače Hrvoja, razvijali svijest o važnosti vode, njenog očuvanja i zaštite te usvajali osnovne pojmove vezane uz prikupljanje, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Radionice, na kojima je ukupno sudjelovalo oko 130 učenika u pratnji nastavnika, organizirane su u suradnji Odvodnje Rovinj i Službe za odnose s javnošću Hrvatskih voda. Nakon slikovne prezentacije i razgovora, djeca i škole dobili su na dar slikovnice Hrvatskih voda o temama zaštite voda i odvodnje.

U petak 20. travnja 2018., u razdoblju od 9:15 do 11.30 sati Trg Maršala Tita u Rovinju preplavila su djeca iz vrtića „Neven“ i talijanskog vrtića „Naridola“. Ukupno tristotinjak dječjih posjetitelja dolazilo je na Trg u skupinama, u pratnji odgajateljica, prema unaprijed utvrđenom redoslijedu. Na Trgu su ih dočekivali predstavnici Odvodnje Rovinj uz izloženu opremu i vozila za čišćenje i održavanje kanalizacije čija je nabavka sufinancirana sredstvima EU-a. Uz pjesmu, ciku i viku, mnogo uzbuđenja i znatiželje, djeca su ulazila u vozila, upoznavala opremu, rukovala robotom sa kamerom i promatrala unutrašnjost cijevi na monitoru. Sa sobom su donijeli crteže koje su izradili pripremajući se za posjet i koje su vrijedne odgajateljice štipaljkama za rublje pričvrstile na konop koji su u tu svrhu nategnule na Trgu. Na informativno-promotivnom štandu Projekta bile su za djecu priređene bojanke i zadaci na temu vode, odvodnje i pročišćavanja, a za osobe u njihovoj pratnji promotivni materijali projekta. Nakon završetka dječje posjete, izložene strojeve i opremu mogli su do 12 sati razgledati građani.

Istog dana, u vremenu od 12:30 do 13:15 sati, u učionici Srednje škole Zvane Črnje održan je uvodni susret sa srednjoškolcima sa svrhom predstavljanja Projekta rovinjske odvodnje i pročišćavanja u ozračju obilježavanja Dana planeta Zemlje. Uz učenike škole domaćina sudjelovali su i učenici Talijanske srednje škole / Scuola media superiore Italiana,. Riječi dobrodošlice, uz podsjećanje na odgovornost prema planetu Zemlji, uputio im je prof. Željko Balog. U središnjem dijelu programa Projekt je prezentirala predstavnica Odvodnje Rovinj, Sanja Bokun. Slijedila su pitanja i odgovori, najvećim dijelom vezani uz način pročišćavanja i izgradnju uređaja. U završnom dijelu susreta, prof. Daniele Suman prikazao je rezultate projekta istraživanja morskih organizama u blizini mjesta ispusta koje je provedeno prije nekoliko godina. Sudjelovalo je četrdesetak srednjoškolaca.