Utjecaj Covid-19 krize na vodoopskrbu i odvodnju

Za borbu protiv širenja korona virusa, najosnovnija obrana je pravilno pranje ruku. No ipak, voda koja je sigurna za upotrebu još uvijek nije dostupna četvrtini  populacije. Sektor vodoopskrbe brine za izvlačenje, obradu i distribuciju vode do naših kućanstava, dok sektor odvodnje prikuplja i pročišćava otpadne vode kako bismo ih sigurno mogli ispustit u okoliš ili ponovno koristiti. International Finance Corporation analizirao je utjecaj pandemije koronavirusa upravo na ove djelatnosti.

Vodoopskrba i odvodnja pogođene su suvremenim globalnim trendovima kao što su globalno zatopljenje, ubrzana urbanizacija, zastarjela infrastruktura i dr. Osim globalnih trendova koji su svakodnevni problem za sektor, kriza nastala zbog pandemije koronavirusa predstavlja dodatni izazov. Važno je pravilno odgovoriti na krizu.

Sve o dodatnim problemima s kojima su suočene vodoopskrba i odvodnja tijekom pandemije kao i o potencijalnim rješenjima pročitajte u analizi International Finance Corporation na poveznici:

https://www.ifc.org/wps/wcm/connect/126b1a18-23d9-46f3-beb7-047c20885bf6/The+Impact+of+COVID_Water%26Sanitation_final_web.pdf?MOD=AJPERES&CVID=ncaG-hA