Održana treća konferencija za medije Projekta

U utorak, 4. prosinca 2018. konferenciju za medije Projekta po treći put od početka provedbe projekta ugostio je Grad Rovinj Rovigno u svojoj glavnoj vijećnici. Na konferenciji su prisutnim novinarima predstavljeni rezultati postignuti u 24 mjeseca provedbe projekta, od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije, 9. prosinca 2016. godine do danas, projektne aktivnosti u tijeku, planovi za 2019. godinu, a govorilo se i o Odluci Gradskog vijeća Grada Rovinja o ukidanju naknade za priključak kućanstava na sustav javne odvodnje Grada Rovinja – Rovigno. Mediji od samog početka korektno i kontinuirano prate  provedbu i o istoj izvještavaju javnost, a to nisu propustili učiniti ni ovaj put te su se odazvali konferenciji u očekivanom broju.

Na uvodnom dijelu, gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno Marko Paliaga  naglasio je da je Rovinj u ovom trenutku veliko infrastrukturno gradilište jer su se radovima komunalne infrastrukture koje Odvodnja Rovinj-Rovigno d.o.o. izvodi kroz Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Rovinj,  a vezano za sustav kanalizacije, priključili i ostali „infrastrukturaši“ te se radi i na izgradnji, rekonstrukciji i/ili sanaciji i vodovodnih, elektro i plinskih javnih sustava na području rovinjskih naselja. Grad Rovinj je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je u dijelu strateškog planiranja održivog turizma unaprijed postavio kapacitete rasta i razvoja kako mu se turizam ne bi događao, već kako bi isti bio strateški upravljan od ključnih dionika,  a svi navedeni radovi po svojem će završetku, omogućiti i podržati implementaciju postavljenih ciljeva i parametara održivog turizma, jednako kao i kvalitetu života svojih stanovnika.

O trenutnom stanju i planovima, govorio je direktor Odvodnje Rovinj-Rovigno d.o.o. Ognjen Pulić, a uz pripremljenu prezentaciju, novinarima se prikazala i video snimka trenutnog stanja gradilišta, napravljena posebno za ovu priliku dronom iz zraka. Kako je informirao direktor Pulić,  radovi unutar projekta izvode se trenutno sa 20 strojeva  na 15 lokacija u Rovinjskom Selu, 5 strojeva na 5 lokacija u Boriku i Bolničkom naselju, jednim strojem na Gripolama, a u tijeku je i sanaciji CS Kino i sanacija protokomjera na Obalnom kolektoru. U ovoj godini radovi su završeni na četiri gradilišta – Spojnom kolektoru Rovinjsko Selo – Gripole, Obalnom kolektoru, Kopnenom kolektoru i Tlačnom vodu Škver, dok će na petom, u naselju Gripole,  biti završeni do predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Na ostalim  otvorenim gradilištima projekta u ovom trenutku izvedeno je više od 50% radova. Svi će radovi biti završeni do sljedeće glavne turističke sezone, odnosno do sredine lipnja 2019. godine, a  u naseljima u kojima nakon ovih radova  Odvodnje Rovinj-Rovigno d.o.o. ne slijede ostali infrastrukturni radovi, među kojima će najviše izvoditi radove Istarski vodovod d.o.o., ulice će biti asfaltirane, a okoliš vraćen u prvobitno stanje. Navedeni radovi trenutno utječu na organizaciju života i kvalitetu života u naseljima obuhvata, ali će, po svojem završetku, dugoročno riješiti probleme infrastrukture što svi uključeni razumiju i podržavaju.

Osim izvođenja ovih radova na izgradnji, rekonstrukciji ili sanaciji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda, kroz projekt je planirano projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja u naselju Cuvi.  Zbog zahtjevnog procesa javne nabave koji traje od 2016. godine i uskoro bi mogao biti uspješno okončan,  aktivnosti ovog dijela projekta započele bi s implementacijom u prvom dijelu 2019. godine projektiranjem, nastavljene u 2020. godine izgradnjom, a prema planu, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  bi trebao biti izgrađen, testiran i stavljen u funkciju krajem 2021. godine.

Uz osnovno usmjerenje na izgradnju sustava odvodnje s pročišćavanjem, direktor Pulić podsjetio je i na to da projekt obuhvaća i mnoge informativne i edukativne aktivnosti kojima je cilj dobra komunikacija s građanima i širom javnosti: javne skupove i prezentacije na različitim razinama, susrete i razgovore sa stanovnicima pojedinih kvartova, razgovore s učenicima osnovnih i srednjih škola i edukativne radionice, posjete gradilištu, konferencije za medije, medijske kampanje, reportaže, emisije i gostovanja u medijima predstavnika Odvodnje Rovinj-Rovigno d.o.o. Građani su krajnji korisnici projekta, imaju pravo postavljati pitanja, tražiti objašnjenja i pravovremeno, objektivno i točno biti informirani. Pokrenuta je i web stranica projekta www.odvodnjarovinj.eu te Facebook i Twitter stranica koje su omogućile kontinuiranu digitalnu komunikaciju o projektu.

Nastavno možete pogledati prezentaciju s konferencije i galeriju fotografija te video snimku gradilišta, napravljenu dronom iz zraka s prikazom stanja gradilišta.

Preuzmite prezentaciju 

Video snimka