Najava niza promotivno-edukacijskih događanja kojima se obilježava Dan planeta 22. travnja 2018.

Odvodnja Rovinj pridružuje se obilježavanju Dana našeg planeta nizom promotivno-edukacijskih događanja na kojima se Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda predstavlja različitim skupinama dionika s područja rovinjske aglomeracije koji su u konačnici i njegovi krajnji korisnici. Ciljane skupine dionika su djeca vrtićkog uzrasta, učenici nižih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola.

Četvrtak 19. travnja 2018., 11:30-15:05, učionice osnovnih škola Vladimira Nazora i Jurja Dobrile

U dvije osnovne škole provest će se tri tipske interaktivne radionice za učenike za skupine od 30-50 učenika nižih razreda. Program u trajanju od 45 min zajedno provode predstavnici Odvodnje Rovinj i Službe za odnose s javnošću Hrvatskih voda. Na jednostavan i smislen način, primjeren dobi, djeca upoznaju  važnost voda, njihovog  očuvanja i zaštite, pojmove odvodnje i pročišćavanja, a na to se u osnovnim crtama nadovezuje rovinjski projekt i potiče zanimanje za njega. Metode rada su interaktivni dijalog i pretežno slikovna ppt-prezentacije Djeci se poklanjaju slikovnice Hrvatskih voda o temama zaštite voda i odvodnje.

Program događanja po školama:

  • 11:30 – 12.20 – OŠ Vladimira Nazora, 2. razredi, A i B, 46 učenika
  • 12:25 – 13:10 – OŠ Vladimira Nazora, 3. razredi, A i B, 35 učenika
  • 14:20 – 15:05 – OŠ Jurja Dobrile, 4. razredi, 50 učenika

Petak 20. travnja 2018., 9:15 – 12:45, Trg Matteotti, Rovinj

Djeca uzrasta, 4-7 godina polaznici vrtića „Neven“ i „Naridola“, u pratnji odgajatelja prema utvrđenom redoslijedu dolaze na Trg gdje ih dočekuju predstavnici Naručitelja. Okvirno trajanje jednog turnusa (30-40 djece) je 20-25 minuta. Predviđeno je 6 turnusa, ukupno cca 285 djece, u vremenu od 9:15 do 12:00 h.

Na Trgu su izloženi oprema i vozila sufinancirani sredstvima EU, koje Naručitelj koristi pri čišćenju i uklanjanju nečistoća iz kanalizacije, a koje djeca mogu razgledati, upoznavati, ukrcavati se, postavljati pitanja i zadovoljiti svoju radoznalost. Predstavnici Naručitelja na jednostavan i smislen način, primjeren uzrastu djece, objašnjavaju i, kad je uputno, demonstriraju način rada i funkciju strojeva.

Djeca na Trg donose svoje crteže i slike koje će tamo izvjesiti.

Na platnu u pozadini štanda kontinuirano se prikazuje videozapis o radovima na kanalizacijskoj mreži u sklopu EU projekta.

Program događanja:

  • 9:15 – 12:00 6 turnusa u trajanju od po cca 25 min
  • 12:00 – 12:45 – dostupnost predstavnika nositelja Projekta za informacije, odgovore i pojašnjenja građanima

 

Petak 20. travnja 2018., 12:30 – 13:15, učionica Srednje škole Zvane Črnje

U srednjoj školi „Zvane Črnje „ Rovinj održat će se uvodni susret sa srednjoškolcima pod nazivom „Mladi čuvari prirode“ koji ima oblik interaktivnog kolegijalnog sastanka u ozračju obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja. Program uključuje prikaz Projekta kroz uvodni razgovor, prezentaciju i odgovore na pitanja. Početni i završni dijalog s učenicima moderiraju predstavnici škola kako bi ih potaknuli na aktivno sudjelovanje. Sudjeluju učenici Srednje škole Zvane Črnje i Talijanske srednje škole / Scuola media superiore Italiana, ukupno 25-30 učenika.

Program događanja:

  • kratki uvodni pozdrav i predstavljanje
  • uvodna animacija kroz moderirani razgovor s učenicima:
  • prezentacija Projekta
  • moderirani razgovor o važnosti očuvanja kvalitete okoliša nastavno na prethodno izlaganja
  • pitanja / odgovori / poruke i preporuke učenika.