Rješenje problema nastalih restrikcijom vode u Istri

U emisiji „Rovinjska kronika“ koja je emitirana 31. srpnja 2022.g. na TV Nova Pula gostovali su gradonačelnik grada Rovinja – Rovigno Marko Paliaga, direktor Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o. Ognjen Pulić i predstavnik izvođača radova na Postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Branko Potočnik iz tvrtke CID – čistilne naprave d.o.o. iz Kopra.

Zbog lošeg stanja hidroloških tijela te nepovoljne meteorološke prognoze u Istarskoj županiji donesena je odluka vezana za zabranu korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgovina i javnih površina, zalijevanja privatnih i javnih zelenih površina te tuširanja na plažama i kupalištima. Odluka se odnosi na restrikciju vode prvog stupnja, a stupila je na snagu 18. srpnja te će vrijediti do daljnjeg.

U sklopu Projekta „Prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“ izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u kojem će se inovativnim tehnologijama III. stupnjem pročišćavanja iz otpadne vode dobiti voda odgovarajuće sanitarne i higijenske kvalitete koja se ponovo može koristiti. U tu svrhu izgrađen je povratni cjevovod duljine 6,6 km prema južnim turističkim naseljima grada Rovinja – Rovigno i nogometnim igralištima, koji će pročišćenu otpadnu vodu s UPOV-a slati korisnicima koji je mogu koristiti upravo za namjene koje su obuhvaćene trenutnom restrikcijom (zalijevanje zelenih površina i sportskih terena). Ova činjenica omogućit će velike uštede u korištenju pitke vode i značajno će smanjiti pritisak na vodoopskrbni sustav i zalihe vode za piće u budućnosti.

Što se tiče aktualnih stanja radova, povratni cjevovod je postavljen u cijeloj predviđenoj dužini te se radovi približavaju kraju. Na uređaju na pročišćavanje otpadnih voda radovi su u punom jeku. Trenutno je u tijeku puštanje u rad novog dijela mehaničkog predtretmana, a očekuje se kako će krajem godine UPOV biti spreman za probni rad.

Detaljnije o Projektu i njegovim benefitima pogledajte u videosnimci emisije „Rovinjska kronika“.